Warmtewisselaar met Capnuts: banaan-reactiearm + Avanti

Binnen 2 dagen heeft HYTORC de banaan-reactiearm ontworpen, geproduceerd en geleverd. Door een betere aanhaalmethode gaan de bouten niet meer vreten en kunnen ze binnen 2 uur worden ge(de)monteerd.

Toepassing: M130x3 Capnuts op een waterstofwarmtewisselaar met gelaste diafragmapakking en dollar plate constructie.

Gebruikte producten: Banaanreactiearm met Avanti 50/80.

Oude assemblagemethode: Traditioneel torquen.

Probleemsituatie: Bij demontage voor inwendige inspectie van de wisselaar tijdens een breakdown bleken 16 van de 20 bouten gevreten te zijn. Aan beide zijden van de wisselaar. De moeren kwamen met geen mogelijkheid meer los. De boltingcontractor was gestopt met werkzaamheden omdat het met traditioneel torquegereedschap niet haalbaar was. De combinatie cap nuts, zeer hoge sideload (benodigd moment was > 50.000 Nm) en fijne schroefdraad maakte traditionele torquemethoden niet toepasbaar.

Voordeel / winst: Stilstand van de plant gedurende 1 dag kost +/- 1 miljoen euro aan gederfde inkomsten en kosten. Op de traditionele wijze is 5 dagen lang, 24 uur per dag gewerkt om de moeren los te krijgen, zonder gewenst resultaat. Binnen 2 dagen heeft HYTORC de banaanreactiearm ontworpen, geproduceerd en geleverd. Door een betere aanhaalmethode gaan de bouten niet meer vreten en kunnen ze binnen 2 uur worden ge(de)monteerd.

Banaanreactiearm + Avanti

Door één bout over te slaan bij het afsteunen worden de afsteun-krachten gereduceerd. Door aan beide zijden van de aan te draaien moer af te steunen wordt ook de side load verminderd, wat van groot belang is bij capnuts. Dat voorkomt het zogenaamde ‘vreten’ van de bout.

Banaanreactiearm + Avanti
Afgevlakte ronde cups

Afgevlakte ronde cups

De buitenste bussen vallen op de buurmanbouten, terwijl de capnut in het midden wordt aangedraaid. Hierdoor is sprake van een aanzienlijk lagere spreiding/scatter in boutkracht, waardoor de kwaliteit van de boutverbinding omhoog gaat. Daarnaast verhoogt het de veiligheid, omdat het risico op vingerbeknellingen is verkleind.

Banaanreactiearm + Avanti

De momentsleutel wordt door middel van de aandrijfas aan de reactiearm bevestigd. Hierdoor wordt de behuizing van de tool ontzien van de hoge reactiekrachten. Dit komt de levensduur en de betrouwbaarheid van het gereedschap ten goede.

Banaanreactiearm + Avanti

Gerelateerde producten